Archive for the ‘Noua Dreapta’ Category

Velăntain – dragoste pe balegă

Sunday, February 13th, 2011

Eram prin anii 90, în Irlanda, când m-am trezit în mijlocul la cea mai chicioasă sărbătoare din viaţa mea. Toata ţara era în roz, inimioare şi pernuţe din catifea roşie spânzurate peste tot, ursuleţi roz te priveau din toate colţurile, LOVE era scris cu şprei roz pe toate vitrinele şi toată lumea vorbea numai despre căsătoriile de o zi de… Sfântul Velăntain!

Oi fi fost eu atunci proaspăt basculat din comunism în capitalism, dar prost încă nu eram, aşa că priveam detaşat la acest spectacol caraghios, cu gândul că în România nimeni nu ar înghiţi aşa ceva.

Oare? Peste doar câţiva ani, iată că ProTV-ul consumă energie cât pentru o revoluţie în Egipt şi lansează şi în România moda Velăntain, pentru ca apoi să fie copiaţi de celelalte posturi şi, în 2003, chiar de TVR. Îmi amintesc asta deoarece am găsit petiţia pe care am adresat-o TVR chiar atunci, în care îi reproşam că s-a lăsat dezvirginată de către „Sfântul” Velăntain. Evident că TVR nu mi-a răspuns nici acum, după 7 ani, pentru că aşa e-n tenis…

Dacă am văzut eu că societatea de consum tratează individul ca pe un vierme, mi-am zis că am totuşi posibilitatea să-mi fac auzită vocea prin intermediul societăţii civile. Am aşteptat cuminte un an şi în 2004 l-am întâmpinat pe Velăntain împreună cu Noua Dreaptă, la acţiunea „Societatea de consum te vrea prost: Ieşi din cireadă!”.

Evident, era vorba despre boi şi despre vaci. În faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, sub privirile lui Caragiale, un bou galant îi arată vacii sale o balegă (more…)