Archive for the ‘Cine sunt eu’ Category

8 Aprilie – Ziua când am fost ștampilat ”Etnic român”

Friday, April 8th, 2016

În 8 Aprilie 1944, cu noaptea în cap, Nea Niculae a umplut căruța cu saci de făină, a pus și mașina de cusut Singer, care era zestrea nevestei, apoi și-a suit nevasta și pe cei 6 copii – dintre care unul născut de o lună, și a pleacat spre ȚARĂ. Lăsa în urmă, în Basarabia, toată avuția lui de o viață: pământul, atelierul de tâmplărie și casa, cea mai mare din oraș.

Se ”rupsese frontul” și drumurile erau pline de șiruri nesfârșite de căruțe, pline cu oameni care fugeau din calea rușilor. În arhiva din Craiova se găsește și acum documentul de refugiat emis când a fost lăsat să treacă Prutul, pe care, la motivul refugiului, scrie: ”Etnici români”. Unul dintre copii, fetița de 6 ani, era mama mea…

Nea Niculae și-a reconstruit aici viața, fără să ceară nimic de la nimeni. Din toată famila lui, (more…)

The Dream of 17th-18th April 2013

Sunday, April 21st, 2013

It was like end of the summer, day time. Sunny and a light breeze, very pleasant.

I was somewhere on a plateau on a high mountain and I could see very far away. It was green grass all around and a winding road going downhill, far, as far as you could see. The road had been tarred very long time ago, by the colour of it, nearly white. No cars on it. I didn’t know where exactly it led… to some city, or civilization, let’s say.

But, from the other side of the mountain, I felt coming the smell of a sea. I could not see it, but there was (more…)

Cine l-a tăiat cu pixul pe Mihai Viteazu?

Friday, December 3rd, 2010

Domnul Mihai Viteazu, cel domiciliat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, a fost până acum un an pe lista celor care primeau onoruri şi jerbe de 1 Decembrie.

Chiar dacă cele câteva minute de onoruri care îi erau adresate nu erau foarte mediatizate, datorită paradei de la Arcul de Triumf, jerbele care rămâneau în juru-i activau memoria şi imaginaţia trecătorilor multe săptămâni după eveniment. Timpul îngălbenea coroanele, dar pe tricolorul lor se putea citi în continuare: Preşedintia, Primul Ministru, Senat, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, Prefectul, Primăria Capitalei etc. şi astfel te simţeai şi tu, om obişnuit, puţin părtaş la sobrietatea trecutului eveniment.

Ca de obicei, şi anul acesta toţi cei care au ţinut discursuri de 1 Decembrie au vorbit despre Unire. Însă, cel care a creat acest ideal, adică cel care le-a oferit lor acest subiect de discuţie, Mihai Vitezu însuşi, a aşteptat în zadar ca cineva să-l bage în seamă şi să-i aducă o floare.

Proaspăt mutat din Piaţa Universităţii în mijlocul câmpului din Parcul Izvor, a ascultat cuminte discursurile înălţătoare care făceau referire la el de la radioul paznicului alături de care îşi numără zilele. S-a simţit ca o mamă aruncată într-un azil de bătrâni, care citeşte în ziar o odă pe care i-o închină fiul său cu ocazia zilei de 8 Martie.

Ba nu! S-a găsit totuşi cineva, un oarecare, care a agăţat cu sârmă o coroană mică de soclul său, pe care a scris pompos: Fundaţia Academia Daco-Română- Partidul României Europene. Ce-a fost şi ce-a ajuns Mihai Viteazu!

Am aflat acest fapt a doua zi după 1 Decembrie, trecând întâmplător prin parc, şi nu mi-a venit să cred că o asemena onoare poate fi căpătată atât de uşor. Am profitat imediat de ocazie şi, în mai puţin de o oră, suiam pe soclul eroului propria jerbă cu următorul text pe tricolor: “Rex Thraciae et Daciae partius”- Asociaţiile “Toleranţă Zero” şi “Civic Media”. Adică “Regele teritoriilor Traciei şi Daciei”- aşa cum l-au numit contemporanii săi. Dacă-i bal, bal să fie!

Nici nu vă puteţi închipui (more…)

Mihai Viteazul îi va tăia capul lui Sorin Oprescu

Monday, October 25th, 2010

     A înnebunit primarul Capitalei, Sorin Oprescu? Nu de alta, dar a mutat statuile din Piaţa Universităţii pentru a face loc unei firme din Spania să construiască o parcare subterană, aiurea-n tramvai, adică fără un plan de urbanism.

     Cine cunoaşte legea construcţiilor, ştie că atâta timp cât nu există un plan de urbanism, numai un nebun se apucă să facă o parcare subterană într-un loc în care Consiliul General, singurul decident, poate hotărî să se facă o linie de metrou, de exemplu, sau poate un lac cu peşti.

 

     De fapt, Oprescu nu zice că a început construcţia parcării, ci doar că face cercetări arheologice. Asta scrie în avizul pe care l-a semnat, împreună cu viitorul său coleg de celulă, arhitectul şef al Capitalei, Pătraşcu. Ambii sunt convinşi că bucureştenii nu dorm noaptea de grija a ceea ce ar putea fi îngropat sub statuia lui Mihai Viteazul şi s-au apucat de săpat. (more…)

Remus Cernea a vrut să danseze tango cu Mihai Viteazu şi calul i-a tras o copită

Thursday, September 9th, 2010

 

Haideţi să-l salvăm pe Mihai Viteazu – zice politicianul Remus Cernea – dar să înceapă altul, nu eu!

 

Iar până când se va găsi cineva care să-şi pună pielea pe băţ, imaginea lui Mihai Viteazu e numai bună pentru făcut piruete patriotardo-politicianiste în faţa presei: o mică demonstraţie pe trotuarul de mai încolo… câteva benere verzulii…  hau-hau, hau-hau… începe să latre Remusică, dar nu vă fie teamă că muşcă!

 

De ce ar face-o? Politrucul anarhisto-prăzuliu nu de dureri de cap are nevoie, ci de (more…)

Eminescu trăieşte prin noi!

Tuesday, September 7th, 2010

Rezumat: Modurile ezoterice de organizare a aniversărilor lui Eminescu îi ţin departe pe românii obişnuiţi de emoţia evenimentului. Cei plătiţi de la buget să se ocupe de asta o fac fără tragere de inimă, pentru că de 121 de ani încoace Eminescu refuză să mai dea şpagă.

Împreună cu alte asociaţii şi câţiva prieteni, am organizat în 15 ianuarie 2010 o aniversare “populară” a lui Eminescu, care a spart toate tiparele. (more…)

Mori pe Dâmboviţa!

Thursday, August 26th, 2010

 

Mori pe Dâmboviţa!

Nu este vorba despre premoniţia unei ghicitoare dezvăluită politicianului proaspăt ales care îşi face bagajele pentru a veni la Bucureşti, ci despre instalarea unor ”mori de apă” pe râul Dâmboviţa, în Bucureşti. Adică un fel de hidrocentrale, dar la care să primeze aspectul estetic.

Cu ce folos? Simplu: să genereze curent electric şi să dea un motiv turiştilor să facă poze.

Cu aceste motivaţii în gând, am depus la registratura Primarului General şi a Consiliului General al Bucureştiului propunerea de a se instala generatoare de curent electric, sub forma unor mori de apă, la cele câteva baraje existente în prezent în lungul Dâmboviţei, în Capitală. (more…)

De ce nu m-a întrebat nimeni cine sunt?

Tuesday, March 16th, 2010

22 septembrie 2009: la Palatul Cotroceni, Marea Comisie îşi prezintă raportul social în faţa preşedintelui Băsescu.

Primul ministru, miniştrii învăţământului, al muncii, de finanţe şi peste o sută de patronate, sindicate şi ong-uri de curte îşi pregăteau cravatele, coafurile şi palmele pentru camerele de televiziune.

 

Am aterizat şi eu printre ei, graţie unui coleg de la fundaţie, ajuns membru în Comisie, şi care nu ştiu ce a avut în cap de m-a pus pe listă.

Mănânc şi eu un fursec gratis, mi-am zis, în timp ce singura mea grijă era că nu mă vor lăsa să intru în sală fără cravată. (more…)

AUTODENUNŢ: DEMASCAREA LUI MIHAI VITEAZUL

Tuesday, November 17th, 2009

În 22.09.2009, ministrul culturii, Theodor Paleologu, a participat la montarea de măşti de gaze caricaturale, de culoare roz, pe principalele statui din centrul Bucureştiului, ca formă de protest artistic modern împotriva poluării mediului. Au fost astfel “mascaţi”  Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu, Spiru Haret, Lupoaica, Mihai Viteazul şi calul său. În spatele iniţiativei s-a aflat Mircea Toma, prin publicaţia “Academia Caţavencu”.

În seara zilei următoare am îndepărtat masca de pe statuia lui Mihai Viteazul, cu ajutorul unor membri ai organizaţiei Noua Dreaptă. Membrii asociaţiei Civic Media au dat jos măştile de pe celelalte statui.

Fiind conştient că am escaladat o statuie aflată în patrimoniul naţional şi că am vandalizat o operă de artă, am considerat necesar să îmi justific gestul şi am adresat următorul Autodenunţ către Ministerul Culturii.

Către Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional
În atenţia domnului ministru, Theodor Paleologu

24 septembrie 2009
AUTODENUNŢ

Domnule Ministru,

Subsemnatul Mihai Tociu, născut la data de 29 februarie 1964 din părinţi etnici români, cu domiciliul în Bucureşti, str. Cernişoara nr. 29-39, bl. 61, apt. 114, sector 6, prin prezenta mă autodenunţ cu privire la vandalizarea operei de artă expusă pe o bucată de bronz, aşezată pe un paralelipiped din marmură, în spaţiul verde din Piaţa Universităţii, în dreptul unui indicator rutier de importanţă vitală.

În data de 23 septembrie 2009, trecând prin zonă, am observat mai multe opere de artă reprezentând măşti de gaz de culoare roz, realizate în stil Louis Vuitton, fixate pe feţele a trei bucăţi de marmură reprezentând oameni decedaţi, precum şi pe faţa respectivei bucăţi de bronz, reprezentând un bătăuş călare, având în mâna stângă un obiect contondent cu două tăişuri, ridicat într-o poziţie agresivă, anacronică şi ne-europeană.

Am simţit cum respectivii încercau să spună ceva trecătorilor, dar nu puteau vorbi din cauza operelor de artă roz care le acopereau feţele.

(more…)