Archive for November, 2010

Săptămâna Filmului Maghiar pentru anexarea Ardealului – “Morgen”

Monday, November 22nd, 2010

Trăiască 20 Octombrie 2005 – Ziua semnării „Programului de colaborare culturală între Ministerul Culturii din România şi Ministerul Patrimoniului Cultural Naţional al Republicii Ungare”!

Prin acest program, Ungaria „ne dă”, printre altele, filme gratis. La un asemenea semn de prietenie, m-am simţit dator să fac şi eu un pas  spre reconciliere şi m-am hotărât să îmi dau silinţa să cunosc şi să îndrăgesc cultura maghiară. Iată-mă, deci, spectator la a patra ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, în 21 noiembrie 2010.

Adâncit în scaun, cu o bucată de halviţă într-o mână şi cu mintea setată pentru două ore de limbă maghiară, văd cum se suie un nene pe scenă şi ne vorbeşte despre o graniţă specială şi spirituală care ar exista între România şi Ungaria, la Salonta, care este şi locul de baştină al regizorului. Săracul om, zic în sinea mea, greu să te naşti în ţară străină!

În sfârşit, nenea tace şi începe filmul. Un motociclist cu comportament de redus mintal are probleme la trecerea graniţei româno-maghiare, înspre România. Măi să fie, dar ăsta e un film românesc! După secvenţa introductivă, iată că apare pe ecran şi titlul: „Morgen”. Ciudat, îmi zic, parcă nu-mi vine să cred că a rămas cinematografia maghiară fără filme. Trebuie să fie ceva lucrătură necurată la mijloc. (more…)

Paunescu – cioclul cultural al generatiei mele

Sunday, November 7th, 2010

Sa nu fi stiut cei care au incercat sa-l linseze pe Paunescu, in zilele Revolutiei, ca era un poet genial, un mare patriot si un oarecare dizident? Sa nu fi auzit ei de Cenaclu? Sa nu fi cantat si ei “Traiasca Romania/Traiasca tricolorul”?

 

Atunci, de unde dorinta de a-l ucide? Si daca se intampla sa fie ucis, cati ar fi cerut atunci sa-i fie depus sicriul la Ateneu? Ar fi avut obrazul sa ceara ginerele vreunuia dintre ministrii lui Ceausescu, sa zicem Adrian Nastase, sa fie decretat doliu national pentru el?

Cum ar fi fost considerati ucigasii lui? Infaptuitorii unui act de dreptate revolutionara sau niste criminali ordinari?

 

Nu stiu ce a fost in capul celor care au apucat sa dea cu pietre dupa el, dar pot spune de ce as fi facut-o eu, daca aveam norocul sa fiu acolo. (more…)