Holocaustul Colectiv, sau cum Democrația ne arde de tot

Toată lumea învinovățește funcționarii care au dat avizele clubului Colectiv, dar de ce nu li se cere și lor să-și spună părerea? La fel și pompierii care trebuiau să facă controale și, mai ales, patronul!

”Funcționarul” și ”bugetarul” au ajuns personajele negative și vinovații de serviciu în toate tragediile, ba chiar dușmanii oamenilor harnici și corecți. Și, din când în când, mai sunt și criminali, când greșelile lor, sau prostia sau incompetența, produc victime. Cu fiecare astfel de ocazie îi vrem anchetați, pedepsiți și înlocuiți, și totuși ei rămân mereu aceiași.

De ce? Pentru că TU nu vrei să le iei locul! Tu, adică tânărul pasionat de meseria ta, plin de entuziasm, corect, parolist… Aaaa, pe moment vei spune că da, că vrei, că vei fi un exemplu de profesionalism, că nu te vei lăsa corupt, că vei schimba sistemul… dar cât te va ține asta? Garantat, până la primul salariu! Sau până când vei descoperi că nu poți să recuperezi șpaga pe care ai dat-o la angajare. Sau că ești stors ca o lămâie, în timp ce colegii ”de încredere” sunt trimiși pe teren să adune amendo-șpăgi, din care le rămâne și lor. Sau când se discută că poate fi adus în locul tău unul ”harnic”.

Bineînțeles că nu poți învinovăți pe nimeni că nu acceptă condițiile acestea de muncă, de fapt de viață, pentru că întreaga lor viață personală devine un apendice al Sistemului, dar de ce să-l învinovățești pe cel care le acceptă de nevoie?

”Să plece dacă nu-i convine!” – dar unde să plece un om de 40 de ani, și mai ales, de ce să plece, dacă ar putea să-și facă treaba bine dacă are condiții?

Deci, înainte să dăm în funcționarul care a semnat avizul pentru Colectiv, hai să vedem dacă își putea permite să fie corect și profesionist. Să vedem dacă are un salariu de 3-4 mii de lei, sau e angajat ca ospătarii, cu salariul minim și restul din șpagă. Hai să vedem dacă pompierul care a fost în club cu o lună înainte, a închis ochii pentru că a fost inconștient, sau pentru că așa i-a zis șeful? Dacă șpaga pe care a luat-o a oprit-o pentru el, sau a dat trei sferturi mai departe?

Să nu creadă cineva că ridic în slavă funcționarii și bugetarii, pentru că chiar nu cred că merită, la cât de mulți piloși și lipitori de afișe au parazitat administrația de 25 de ani încoace și la cât de apatici și de fără coloană vertebrală au devenit cei vechi, ci doar îndemn să se caute mai departe decât numele din dreptul semnăturilor din Aviz. De fapt, este interesul politicienilor și al televiziunilor lor să ne deturneze interesul către găsirea a câțiva vinovați, ca nu cumva să vedem Sistemul care i-a produs și, cel mai grav, va continua să îi producă.

Hai să vedem și ce ar spune patronul, sau organizatorul evenimentului, capitalistul cel veros și fără inimă, care a nesocotit în mod iresponsabil toate măsurile de precauție și care a preferat să dea șpăgi decât să facă lucrurile așa cum scrie la carte.

Ce ne facem dacă și acesta zice că nu avea cum să repecte legile, pentru că era aruncat de pe piață dacă făcea asta? Presupunând că încerci să fii corect și investești cât trebuie ca să îndeplinești condițiile legale, descoperi că îți iese un preț pentru biletele de intrare sau pentru băuturi de două ori mai mare decât la ceilalți. Dacă totuși ești cine știe ce nebun care se aventurează financiar, descoperi că legile sunt făcute în așa fel încât să ți se poată găsi oricând motive să fii îngropat în amenzi.

Sunt un party animal și am bătut o grămadă de cluburi, dar nu-mi aduc aminte de vreunul care să aibă mai mult decât ușița de acces la subsol sau scara îngustă și cotită spre etaj. Ca să nu mai zic că unele sunt adevărate labirinturi, în care nu găsești ieșirea nici cu lumina aprinsă!

Este deasupra evidenței că toate acestea funcționează ilegal, susținute de un flux de șpagă, și singurul mod de a opri această ruletă rusească este să se închidă buzunarul în care ajung banii.

Pare așa de simplu și de logic, însă ce te faci când acei bani sunt sângele sistemului politic?  Din patru în patru ani, țara este tapetată cu bani negri în campaniile electorale, sub formă de banere cu candidați, afișe, fluturași, activiști, găleți, tricouri, brichete, șepci etc etc, cumpărate cu bani nefiscalizați, pentru ca apoi pușculița să se reumple în perioada dintre alegeri, din comisioane și șpăgi colectate de la absolut oricine, inclusiv de la clubul Colectiv, pentru că de la el am plecat.

Și, pentru că a fost nevoie de atâția morți și familii distruse pentru a se închide cercul, poate că a venit momentul să avem curajul să recunoaștem că există o legătură între acest mecanism financiar uriaș și așa zisa Democrație, în care orbecăim de 26 de ani încoace.

Da, e greu să admiți că ai fost un naiv și ai trăit toată viața într-o mare minciună, dar hai să începem prin a pune întrebările interzise: 1 – ce relație există între Corupție și Democrație? 2 – poți să fii funcționar cinstit în Democrație?

Tags: , , , ,

3 Responses to “Holocaustul Colectiv, sau cum Democrația ne arde de tot”

 1. Claudiu Popa says:

  Trista realitate. Oare, oare se va putea schimba ceva? Mai speri, Mihai?

 2. admin says:

  Da, avem datoria să sperăm!

 3. yoosilas says:

  Într-adevăr realitatea e tristă.
  As vrea sa te vad in locul unui patron.
  Te-aș pune pe tine sa pui in aplicare toate masurile de siguranță legate de un incendiu.
  Sunt sigur ca in 30 de minute o sa inchizi afacerea si mai jos o sa vezi de ce.
  1. Stingătoare (are toata lumea is ieftine nici o problemă)
  2. Semne de siguranță cu acumulatori (nici o problema 60 de lei bucata, aduci un electrician autorizat ti le montează, iti ia banii; nici o problema)
  3. Plan de evacuare, instruirea personalului (se rezolva nici o problemă)
  …..si acum incepem…
  4. Usi rezistente la foc (cele cu acte in regulă in jur de 250 de euro buc. cu montaj 300 acum depinde cat esti de norocos cu spațiul dar 2 buc tot trebuie sa cumperi)
  5. Geam desfumare (hopa ce-i ăla? chemi pe tipul de la termopane să-ți explice ce si cum
  pretul in functie de dimensiuni, ajungi pe la 300-400 de euro)
  6. Instalație avertizare (la 250 de mp te costa cam 2000 de euro)
  … Si vine expertul…si zice:
  -rigips normal nuuuu trebuie rigips antifoc in 3 straturi
  -aveti draperii, perdele nuuuu trebuie ignifugate
  -te-ai despartit de vcinu printr-un perete de rigips nuuuu trebuie zid de beton, caramida, BCA
  -stingătoare ai 4 (deși legea zice ca trebuie unul la 250 mp) nuuu mai trebuie 10 ca ai mocheta pe jos
  …si pot continua la nesfârșit.
  Si iata ca nu mai primesti avizul , banii s-au dus si pompierii te inchid.
  Mai vrei sa fii patron?
  Nu prea cred.
  Dacă in România stadionul Arena Nationala a fost inchis pentru ca nu indeplineste masurile de siguranta cum de in Germania acelasi stadion le îndeplinește?
  Ideea este ca legea e prost făcută pentru o tara ca România si lasata asa ca sa ajungem cateodata in situatii ca cea descrisa mai sus.
  Si uite asa economia se duce in cap pt ca multi falimentează, statul se imprumta de la FMI dupa care lucrurile revin la normal, legea nu se mai aplica si noi suntem din nou datori pana peste cap.
  ….Apropo cercul nu s-a închis :))

Leave a Reply