”Corupția ucide”, dar de ce avem de ales doar corupți?

Până când o să strigăm ”Jos”, ”Demisia” și ”Schimbarea”? De fiecare dată când am făcut asta, a plecat Dracu și i-a luat locul mumă-sa.

De ce să strigăm acum: ”Corupția ucide”? Ne așteptăm ca vreunuia dintre corupți să-i crape obrazul de rușine și să devină cinstit?

De fapt, până când o să strigăm? Până când o să ne plimbăm aiurea pe străzi pe moda Uniți Salvăm Roșia Montana? Există vreun politician sau partid care să fie ”al nostru” și pentru care merită să facem ceva?

S-au înființat o grămadă de partide anul acesta, dar câte nu sunt doar excrescențe ale actualului sistem? Câte nu sunt doar vitrine noi pentru aceiași politicieni reșapați? Câte nu sunt doar încercări naive și juvenile, dar pe care Sistemul le sprijină ca să ne dea impresia că au apărut alternative? Câte nu sunt parazitate de ong-iști salarizați pentru a fi ”civici”, pentru care patriotismul este, sau nu este, doar o obligație în fișa postului?

 

Tot repetăm că vrem ”o nouă clasă politică”, dar încă ne așteptăm ca aceasta să se formeze din oameni care sunt altfel decât noi, undeva departe, printre nori, de unde să coboare la alegeri însoțită de un porumbel alb, ca să o votăm cu sentimentul că, în sfârșit, alegem între Bine și Rău. A naibii treabă, de 26 de ani nu vrea să se întâmple!

Ne-am obișnuit să ne limităm la a-i critica pe politicienii de la putere, amăgindu-ne că există unii în opoziție care sunt altfel, mai corecți, mai profesioniști sau mai întregi la cap, dar avem un blocaj mental în a încerca să ne imaginăm pe noi înșine, sau pe unul dintre prieteni, sau pe un coleg de muncă ca fiind în locul lor. Este așa de evident că mulți dintre noi și dintre cunoscuții noștri avem inteligența, pregătirea și caracterul pentru a ocupa funcțiile cele mai mari în stat, dar ni se pare utopic să ne gândim că oameni ca noi ar putea ajunge vreodată să conducă țara.

De ce asta?

Pentru că avem impresia că nu știm să fim miniștri, secretari de stat, parlamentari, primari, directori prin primării sau ministere etc. Dar cei care sunt acum de unde știu? S-a născut vreunul învățat sau a mers la o școală de miniștri sau de parlamentari? Să nu fim noi mai buni decât tarabagiii, electricienii sau bodigarzii care într-o zi lipeau afișe și a doua au fost puși directori, primari, miniștri?

Avem impresia că nu avem relații, că nu suntem sprijiniți de servicii, de mass-media, că nu suntem în cărți. Se poate să fie așa, dar cum e mai bine: să încercăm și să nu reușim, sau să rămânem cu sentimentul că aveam o șansă, dar am renunțat? Cum e cu ”The day we give in is the day we die”?

Avem impresia că nu avem bani să întreținem sedii unde să ne întâlnim, să facem campanie electorală, să umplem țara cu banere și mash-uri, cum fac partidele actuale. Este adevărat că nicio firmă nu ne va sponsoriza cu milioane, știind că n-o să le vadă înapoi, cu profit, din viitoarele contracte cu statul. La fel, niciun gherțoi penal nu ne va da bani în pungă, știind că nici vorbă să-l scapăm de scrisul cărților. Dar nu putem construi o metodă de a strânge puțini bani de la mai mulți, pentru că puterea noastră stă în număr? În plus, nouă nu ne trebuie zeci de milioane de euro, pentru că nu vom face pomeni electorale și nu vom plăti propagandiști cu ziua.

Ne este teamă să nu ne compromitem, numele și reputația profesională, pentru că ni se repetă obsesiv că politica e o curvă, că te mănâncă porcii dacă te bagi cu ei în troacă, că odată ajuns politician ești obligat să faci compromisuri, că puterea corupe și schimbă omul, că este imposibil să nu bagi degetul în borcanul cu miere, pentru că toți fac la fel. Să mori tu?! Nu cumva toate astea ni se toarnă în cap, pe toate canalele posibile, tocmai ca să ne facă silă și să ne țină departe de politică, astfel încât să rămână doar ei, politicienii actuali, care nu au greață să-și facă un nume prost?

 

Eu zic că enorm de mulți dintre cei ca noi ar rămâne aceiași oameni dacă ar fi aleși, și nu pentru că așa vor, ci pentru că așa este structura lor umană. Politicienii care ne fură și ne mint fac asta pentru că așa au fost ei dintotdeauna, de când erau mici, și au fost cooptați în partidele actuale și propulsați în funcții tocmai din această cauză.

Motivul principal pentru care aceste lepre conduc țara este că ei au avut tupeu și s-au organizat în partide, pe când noi nu. Milioanele de români care admiră revolta noastră își vor dori la anul să ne vadă pe noi reprezentanții lor, și ne vor căuta cu ștampila de vot în mână.

Ce mai așteptăm? Numele vine de la sine: ”Partidul Colectiv”. Restul este inițiativă și organizare. Te bagi?

Tags: , , , , ,

2 Responses to “”Corupția ucide”, dar de ce avem de ales doar corupți?”

 1. POPARAD TIBERIU says:

  Prezent!

 2. Ionuț Babencu says:

  Ați fost aseară 5 nov și întrebați ce vrem. Eu pot să vă zic ce vreau eu
  1)legi clare pentru confiscarea averilor cu caracter ilicit. Nu poti demonstra cum/de unde ai avut bani sa cumperi orice, se confisca
  2)cine este gasit vinovat de trafic de influenta, coruptie, delapidare, evaziune nu mai are dreptul sa fie in orice fel de functie publica. Niciodata. De asemenea, cine e cercetat in ancheta oficiala e suspendat din functie, pana se finalizeaza ancheta.
  3)Parlamentul redus. 5-6 oameni din fiecare judet cred ca sunt de ajuns. Poate si mai putini.
  4)transparentizarea cheltuielilor cu bugetul statului. Cati bani vin, de unde (din ce taxe) si unde se duc. Puse pe un site pe internet. Public.
  5)scoaterea priviliegiilor financiare si nu numai pe care si le-au votat nesimtitii din Parlament. Fara imunitate penala.
  6)reforma fiscala, asta inseamna informatizare a sistemului de colectare taxe, baze unice cu contribuabili, contopire/eliminare taxe,

Leave a Reply